VASK BILEN – SÅDAN FÅR DU EN FLOT BIL

bilvask

Det danske klima slider hårdt på vores biler. Lak og undervogn udsættes ikke kun for skiftende vejr, men også for vejsalt, støv, grus og asfaltpartikler. Vintermånederne og foråret er især belastende for bilen – for at undgå rust og unødvendigt slid, er det godt at vaske den ofte.

Skal du selv vaske bilen, er det bedst at bruge en vaskehal med olie- og slamudskiller. De er tilgængelige på de fleste tankstationer, tjek online for at se, hvor din nærmeste bilvask er placeret. Skal du vaske hjemme, skal du parkere bilen på en græsplæne eller grusunderlag. Vask ikke i nærheden af ​​vandløb og drikkevandsbrønde. Så ender det miljøfarlige spildevand fra vaskeriet i vandets kredsløb.

At vaske bilen selv giver ofte et bedre resultat end en maskinvask. Her giver vi vores bedste tips til succes. Trin et er at starte indefra og ud.

 • Støvsug gulv og tæpper. Vær især omhyggelig med at støvsuge bag pedalerne, så der ikke sætter sig grus fast der.
 • Hvis du vasker i en vaskehal er der ofte en speciel tæppevasker – ellers fungerer en normal skurebørste godt til at skrubbe tæpperne.
 • Rengør sædebetrækket med et passende skumvaskemiddel. Har du læderbetræk, kan du læse vores artikel Læderbetræk – sådan bevarer du den luksuriøse følelse.
 • Vask altid vinyl og plastik med rengøringsmidler, der passer til materialet. Hvis du bruger den forkerte slags rengøringsmiddel, vil det udtørre plastikken og gøre den porøs.
 • Har du elementer af træ i bilen, kan du ofte rense dem med almindelig møbelpudsemiddel.

Nu er du færdig med bilen indvendig – næste skridt er udvendig. Begynd at vaske fra bunden og arbejd dig opad. Brug passende beskyttelsesudstyr, handsker og beskyttelsesbriller.

 • Start med en ordentlig affedtning, som du lader sidde et stykke tid. Vask både bil og fælge. Start fra bunden og arbejd dig opad – bortset fra fælgene, tag dem til sidst.
 • VIGTIG! Har du en ny eller nymalet bil – undgå da at vaske bilen de første tre dage. Brug derefter kun vand, ingen shampoo og absolut ingen højtryksrenser. Ny billak skal hærde i omkring 60 dage.
 • Efter 10-15 minutter er det tid til at skylle affedtningsmidlet af. Brug en højtryksrenser med varmt vand. Arbejd nedefra og op over bilen.
 • Påfør derefter bilshampoo. Brug rene svampe, rigeligt med vand og skyl svampene ofte.
 • Vask shampooen af ​​med koldt vand. Her bør du starte fra toppen og arbejde dig nedad for det bedste resultat.
 • Sørg for, at alt skum fra shampooen er fjernet. Tør derefter bilen af med en silikoneskraber eller et blødt vaskeskind.

Nu er du færdig med selve vasken. Hvis du vil bevare lakkens glans og modstandsdygtighed, er det en god idé at give bilen voks. Det gør du ved at børste eller sprøjte voks på den tørre lak, lade den virke et stykke tid og derefter polere den overskydende voks væk.

Giv også lidt kærlighed til bilglasset – ruder og især forruden. Læs evt. vores artikel Godt udsyn – plej ruderne for bedre udsyn. Kontrollér viskerblade, dækmønster, lufttryk, sprinklervæske, olie, bilens lys og blinklys nu du er igang.

Hvis du synes ovenstående lyder svært kan du i stedet vælge maskinvask i vaskehal eller et professionel bilplejefirma. Det vigtige er, at bilen holdes ren (ikke hvem der gør det).

Vi ses på vejen!