Alcantara – Italiensk luksus med historie

alcantara

Alcantara er et ruskindslignende syntetisk materiale, der har eksisteret siden 70’erne. Det er blevet populært som betræk til bilsæder på grund af dets elegante finish og lette vægt. Ved at vælge Alcantara i stedet for læder kan bilen blive flere kilo lettere, hvilket påvirker både ydeevne og økonomi.

Materialet Alcantara har ikke ændret sig meget, siden det blev lanceret i 70’erne af det italienske firma af samme navn. Stoffet fremstilles stadig på samme fabrik i Milano. Der er sket ændringer i farve, form og tykkelse – men grundlæggende er det det samme materiale. En blanding af polyurethan, polyester og mikrofiber.

I den seneste tid er Alcantara blevet mere og mere populært, fordi det er elegant, praktisk, har god ventilationsevne og er meget let i forhold til for eksempel læder – det er også vegansk, hvilket tiltaler flere og flere. Udover til biler bruges materialet i modebranchen, til indretning samt i både og i fly, hvor vægt spiller en stor rolle.

Historisk set har Alcantara primært været brugt i racerbiler og højtydende luksusbiler, men i dag er det også et almindeligt alternativ i andre typer biler. Hvis du har en bil med Alcantara-betræk – eller overvejer at anskaffe dig en – er her nogle enkle plejeråd:

  • Støvsug ofte stoffet, for Alcantara har en fin luv, hvori støv og snavs risikerer at sætte sig fast og vokse ind i stoffet.
  • Fjern pletter med det samme. Klap først pletten med en fugtig klud, derefter med en tør klud for at absorbere fugten. Lad derefter stoffet lufttørre.
  • Gnid ikke. Vedvarende gnidning slider stoffet og beskadiger luven.

Alcantara er et smukt, relativt praktisk og slidstærkt materiale – mere modstandsdygtigt end ruskind og med et bedre greb end læder. Men giv det lidt kærlighed og omsorg for at holde det frisk.

I dag findes der flere Alcantara-lignende materialer. For eksempel bruger Porsche stoffet Race-Tex i sine biler – men Alcantara er originalen. Og for dem, der ønsker et elegant interiør, lav vægt og lækker følelse med deres sædebetræk, er det et glimrende valg.

Vi ses på vejen!